Skymtar du regelbundet under dina glasögon för att kunna se saker i din närhet klart och tydligt? Är dina armar inte längre tillräckligt långa för att du ska kunna läsa allt? Våra förmånliga progressiva glasögon hjälper dig att se skarpt på alla håll.
Så här går det till:
Ytterligare information och råd om progressiva glasögon, synfält och glastyper samt praktiska tips inför invänjningsperioden finns i vår beskrivning.
Progressiva glasögon gör det möjligt för dig att se perfekt på alla avstånd. I stället för att använda både ett par läsglasögon och ett par glasögon för att se på långt håll behöver du alltså endast ett par glasögon. Progressiva glasögon kallas även multifokala glasögon, eftersom flera avstånd korrigeras med ett och samma glas. Därmed är progressiva glasögon det modernaste och komfortablaste sättet att korrigera ålderssynthet med. Men hur fungerar multifokala glasögon egentligen? De multifokala glasen innehåller olika synfält: ser du genom den övre delen av glaset ser du skarpt på avstånd, medan den nedre delen används för läsning. Fältet däremellan är för seende på mellanavstånd – exempelvis armaturbrädan i bilen. Övergången mellan dessa olika fält är flytande och beroende på vilket fält du tittar igenom ser du skarpt och tydligt på respektive avstånd.
Avståndsfältet, mellanavståndfältet och näravståndfältet kan beroende på glaskvalitet och individuella preferenser utökas på olika sätt. Ett större synfält är något dyrare men erbjuder tydliga fördelar. Därmed ställs följande frågor: Vilka typer av progressiva glasögon finns? Och vilka progressiva glasögon passar mig?
För vem är progressiva glasögon ett alternativ? Kort sagt för alla när- och översynta som behöver avståndsglasögon och för dem som dessutom har ålderssynthet. Ålderssynthet (presbyopi) är en naturlig process som vanligtvis börjar efter 40. Ögonlinsen tappar sin elasticitet och kan inte längre anpassa sig fullständigt till olika avstånd. Följden blir att ögat inte längre kan fokusera på föremål i närheten – man ser bokstäver suddigare. När armarna inte längre är tillräckligt långa för att man ska kunna läsa klart och tydligt behöver man ett par läsglasögon – eller ett par multifokala glasögon. Översynta mänskor får förresten ofta tidigare problem med åldersyntheten eftersom de inte bara kan ta av sig glasögonen som de närsynta för att se något på nära håll.
Test: Från och med när behöver jag progressiva glasögon?
Om du svarade ja på en eller flera av dessa frågor, lönar det sig att boka en tid hos ögonläkaren eller optikern.
Kanske undrar du just nu: Ska jag köpa ett par progressiva glasögon eller hellre två par glasögon? Svaret beror på dina behov och naturligtvis även på dina individuella styrkor. I grund och botten har progressiva glasögon flera fördelar:
Progressiva glasögon har naturligtvis även nackdelar:
Facit: Progressiva glasögon är en fantastisk uppfinning – men alla vänjer sig inte vid dem direkt. Att lyssna på vänners problem angående deras erfarenheter hjälper inte utan skapar endast oro. Det är bättre att utan förutbestämd mening prova de nya glasögonen – då har din hjärna möjlighet att snabbt vänja sig vid den nya synupplevelsen.
För glasögon med olika styrkor finns det i grund och botten flera olika möjligheter: progressiva glas, bifokala glas och trifokala glas. Progressiva glas har en jämn övergång mellan olika styrkor vilket gör att du ser bra på olika avstånd. Föregångaren till de progressiva glasen är bifokala och trifokala glas. Bifokala glasögon består av vanliga avståndsglas som har ett litet ”fönster” i nedre delen av glaset, som är till för närseende. Amerikanen Benjamin Franklin uppfann år 1770 denna typ av glasögon när han tog glasen ur sina läsglasögon och motsvarande ur sina vanliga glasögon och halverade glasen för att sedan sätta ihop dem, och slutligen monterade in dem i en glasögonbåge. Detta uppfattas möjligtvis inte som lika omvälvande som hans uppfinning av åskledaren, men det medförde ändå en stor lättnad för personer som behöver glasögon. Nackdelen är i motsats till progressiva glasögon, genom vilka blicken kan glida från ett långt avstånd till ett nära avstånd, att ögat måste hoppa från avståndsseende till närseende utan en glidande övergång med bifokala glas. Detta är inte bara ansträngande för ögat utan kan även vara farligt när man går i trappor. Trifokala glasögon har ett ytterligare fönster för seende på mellanavstånd. Faktum är dock att ”fönstret” syns tydligt på bägge varianter vilket inte ser särskilt modernt ut.
För ett par multifokala glasögon kan man snabbt bli av med 10 000 kronor hos en stationär optiker. Vissa webbshoppar gör dock reklam för progressiva glas från 500 kronor. Hur är dessa prisskillnader möjliga? Och framför allt: Varför är progressiva glasögon så dyra? För 500 kronor kan man inte förvänta sig några underverk, varken angående synfältet eller angående tjockleken på glasen, i slutändan innebär kombinationen av olika optiska tjocklekarna i ett enda glas trots allt en mycket komplex tillverkningsprocess. Priset på multifokala glasögon består av två komponenter: glasen och bågarna. Priset på bågarna varierar mycket beroende leverantör, även de progressiva glasen uppvisar stora prisskillnader. Standardglas kostar runt 1 000 kronor, individuella progressiva glas med utökat synfält erbjuds från 4 000 kronor. Önskar du tillägg såsom antireflex eller toning stiger priset självklart ytterligare. Alternativet är färdigtillverkade standardglas utan extrafunktioner med motsvarande rätt låg komfort. Hur dyra är då alltså bra progressiva glasögon? Den som lägger stort värde på vackra märkesglasögon, god service och individuellt tillverkade kvalitetsglas som har förstorat synfält och en enastående glasförädling bör räkna med runt 6 500 kronor.
Inte alla glasögonbågar är gjorda för att användas som progressiva glasögon – för att man ska kunna se optimalt måste glasen nämligen ha en särskild storlek. Följande bör du tänka på när du väljer din båge:
Ramhöjden
Höjden på ramen måste vara minst 25 millimeter hög för att alla synfält på de progressiva glasen får tillräckligt med plats. Om ramen är för låg måste näravståndsfältet och avståndsfältet förminskas, vilket medför att det blir svårare att se bra.
Ramformen
Progressiva glasögon utan ram är mycket diskreta och passar till varje outfit. Men glasögonmodeller utan ram kan endast rekommenderas till viss grad. Vid högre styrkor blir kanterna på glasen nämligen flera millimeter tjocka.
Rambredden
Bredden på dina glasögon borde passa precis till bredden på ditt huvud så att glasögonskalmarna sitter bra på dina öron och bågen inte glider av. Endast om bågen sitter perfekt kan du se perfekt. För stora glasögon förminskar dessutom huvudet, vilket inte ser så bra ut.
Tillräckligt stora synfält är en av egenskaperna. Men bra multifokala glasögon borde ha några ytterligare egenskaper för att du ska se bra.
För alla glasögonbågar är det viktigt att de sitter bra och att de inte ständigt glider fram och tillbaka. För progressiva glasögon är detta ännu viktigare. Om ett par progressiva glasögon inte är korrekt centrerade kan det leda till huvudvärk och snabb trötthet, eftersom ögonen och hjärnan ständigt måste anstränga sig för att kompensera den felaktiga passformen. Det är därför mycket viktigt att bestämma pupillavståndet korrekt, för att bärarens blick ska kunna riktas mot alla synfält utan ansträngning.
Alla som bär glasögon känner till en eller annan historia om bekanta som haft svårigheter med att vänja sig vid sina nya progressiva glasögon. Men det finns en hel rad tips för den första tiden med de nya glasögonen. Yrhetskänslor, huvudvärk, oskarpa synfält: självklart är det svårt att vänja sig vid ett nytt sätt att se på, för vår hjärna innebär det en stor ansträngning. Att denna invänjningsperiod kan ta några dagar och kanske till och med två till tre veckor är helt naturligt. Därför kan vi rekommendera att du börjar bära progressiva glasögon så tidigt som möjligt för att göra det så lätt som möjligt för din hjärna att vänja sig. Att vänja sig vid att huvudet måste följa med när du använder de olika synfälten i glasögonen kan uppfattas ovanligt i början. Här följer några tips på hur omställningen kan underlättas:
Om du trots dessa tips har problem med de nya glasögonen, fortfarande efter några dagar, kan det delvis bero på valet av glastyp. I de förmånligare glastyperna klassisk komfort eller komfort är synfältet inte så brett, vilket betyder att sidorna av glasen blir suddiga. Detta är fullt normalt och måste utjämnas genom huvudrörelser. Om du däremot ser suddigt när du ser rakt fram eller om du verkligen måste vända på huvudet för att se klart behöver du kontakta vår support.
Även i solen kan det kännas jobbigt och ansträngande att behöva byta mellan flera olika glasögon. Ett par progressiva solglasögon är därför den komfortablaste lösningen. Det finns två olika möjligheter för solglasögon med progressiva glas: Du kan antigen lägga till en toning på glasen när du beställer dina vanliga progressiva glasögon på nätet, eller så kan du direkt välja en solglasögonmodell och beställa till progressiva glas. Även här gäller: Glöm inte din favorittoning! Du har valet mellan olika färgtoningar, med eller utan polarisering samt fotokromatiska glas.
Många människor lägger sina glasögon helt enkelt i väskan när de ska träna, komfortablare och bättre för en god sportupplevelse är dock sportglasögon med progressiva glas. Vardagsglasögon kan innebära en skaderisk i samband med sportaktiviteter, eftersom de lätt kan gå sönder – men att träna utan glasögon vid nedsatt syn är inte heller så lätt. I grund och botten kan progressiva glas insättas även i sportglasögon utan problem, ramen får bara inte vara böjd för mycket. Men du borde ha klart för dig för vilken sportgren du behöver glasögonen till och vilka avstånd som är viktigast. För lerduveskytte behövs exempelvis andra glasögon än för golfspelning. Och den som föredrar att spela tennis eller att cykla downhill kan få det svårt med progressiva glas eftersom man då ständigt måste byta mellan att se på nära och på långt håll.
Den som definitivt inte vill eller kan bära progressiva glasögon har förutom en ögonoperation även möjlighet att bära flerstyrkelinser. Vid en ögonoperation ersätts den egna ögonlinsen av en konstgjord multifokal lins. Den som hellre vill använda multifokala kontaktlinser bör tänka på att dessa fungerar något annorlunda än multifokala glasögon. I multifokala kontaktlinser är avstånds- och närsynsfältet integrerade till lika stor del. Hjärnan bestämmer sig för en skarp bild i närheten eller på avstånd, beroende på vart du ser. Även här gäller: utan invänjningsperiod går det inte. Viktigt är att de progressiva kontaktlinserna sitter perfekt och förskrivs av en ögonläkare eller optiker.
Progressiva glasögon vid datorn, funkar det? I princip ja, framför allt för människor som endast har en liten skillnad mellan sina när- och avståndsvärden eller i allmänhet mycket låga korrektionsvärden. Om så inte är fallet kan det bli tröttsamt att jobba vid datorn med multifokala glasögon, eftersom synfältet i de multifokala glasögonen är oskarpt på sidorna och man på så vis hela tiden blir tvungen att röra på huvudet fram och tillbaka för att se hela skärmen. Här rekommenderas särskilda progressiva terminalglasögon, även kallade bildskärmsglasögon eller datorglasögon. Dessa utmärker sig genom ett utökat när- och mellansynfält så att du bekvämt kan arbeta vid datorn. Härvid täcks områden från ca. 45 cm till runt 3 meter, som innebär allt ifrån mobiltelefonen till datorskärmen och kollegan i dörröppningen. När du väljer synfält bör du fundera på om du kommer att jobba vid en laptop eller om du har en datorskärm som står längre bort och som eventuellt står upphöjd. Och självklart borde du inte glömma hemma dina terminalglasögon – det bästa är alltså att alltid bära dem med sig i ett etui i väskan.