Varje sommar har personer som bär glasögon ett problem – de måste ständigt byta mellan sina vanliga glasögon och sina solglasögon.
Ut ur kontoret för att äta lunch ute, in i affären för ett snabbt ärende, ut igen, molnigt, soligt, och så fortsätter det hela dagen. Du måste ständigt hantera två par glasögon och ta fram glasögonfodralet. Förändrade ljusförhållanden är också ett irriterande problem för friluftsutövare med nedsatt syn. Men det finns ett botemedel! Fotokromatiska glasögon gör jobbet åt dig och är lämpligt tonade för alla ljusförhållanden.
Vilka fördelar har fotokromatiska glas?
Mörka glas under lunchen i gatukaféet, lätt tonad sikt när det blir mulet, klara glas på kvällen framför tv:n – fotokromatiska glasögon är solglasögon och vanliga glasögon i ett, och de erbjuder största möjliga flexibilitet och bländskydd under alla ljusförhållanden. Men egentligen är uttrycket självtonande glasögon felaktigt, eftersom det bara är glasen som tonas, inte hela glasögonbågen. Vad som däremot stämmer är att denna uppfinning gör livet för glasögonbärare mycket lättare.
Principen upptäcktes av de två amerikanska kemisterna Stanley Donald Stookey och William Armistead som tog patent på den så kallade fotokromatiska linsen redan år 1964. Inspirationskällan var naturen: Växter vänder sig mot ljuset – den så kallade fototropismen. Därför kallas självtonande glasögon också för fototropa eller fotokromatiska glasögon.
Och hur fungerar fotokromatiska glasögon egentligen?
Samma kemiska reaktion används för självtonande glas som för exponering av svartvita foton. Silverbromid eller silverklorid används i glaset. UV-ljus gör att silverföreningarna bryts ner till sina beståndsdelar och silvret bildar små kristaller som ändrar glasets färg. I svartvita fotografier avbryts och fixeras denna reaktion efter exponeringen. Färgen – och därmed bilden i fotot – kvarstår.
Med självtonande glas fixeras däremot ingenting. Så fort du går ur solen och tillbaka till det mörka kontoret löser sig silverkristallerna igen och den kemiska reaktionen går i motsatt riktning. Med fotokroma glasögon har du alltså en solglasögoneffekt endast när du verkligen behöver den. Men uppljusningsprocessen är något långsammare än mörkläggningsprocessen, som endast tar 15–30 sekunder – beroende på glasteknik. Efter en eller två minuter kommer du dock se klart igen, även inomhus. Temperaturen påverkar också färgen på de fotokroma glasen: Ju kallare det är ute, desto mörkare blir glasen. Särskilt för personer med ljuskänsliga ögon är fördelen med fotokroma glas att ögonen tröttnar mindre snabbt.
Fotokroma glas: detta borde du veta
När du köper fotokromatiska glasögon är det viktigt att du väljer glas med integrerat UV-skydd av hög kvalitet enligt EU:s normer. De fungerar ju också som solglasögon, och en mörk färg utan ett lämpligt UV-filter mot UVA- och UVB-strålar skadar dessvärre ögonen mer än den gör nytta. Vid särskilt stark UV-strålning, till exempel på stranden eller i skidbacken, bör du välja vanliga solglasögon i skyddsklass 3 eller 4 – där tar nämligen de fotokroma glasens användningsområde slut.
För utomhussporter som löpning eller cykling är självtonande solglasögon det perfekta valet. Du behöver inte längre stanna för att byta glasögon eller kisa med ögonen vid plötslig sol. Tack vare de självtonande glasen blir utomhussporter dubbelt så roliga. Och UV-strålarna stannar där de hör hemma – bakom UV-filterbarriären.
Specialfall: Bilkörare med fotokromatiska solglasögon
Konventionella fotokromatiska solglasögon lämpar sig för bilkörning endast i begränsad utsträckning eftersom bilens vindruta absorberar en stor del av UV-strålningen. Molekylerna i glasen anpassar sig därför inte till de faktiska ljusförhållandena, utan glasen förblir klara eller mörknar endast något. Här har det bländskydd som vanliga solglasögon erbjuder en klar fördel och garanterar bästa möjliga sikt i gatutrafiken, även i stark sol. Om du reser mer med tåg eller cykel kan denna lilla nackdel med fotokroma glas lätt övervinnas. För de som ofta kör bil finns det särskilda självtonande bilkörningsglasögon från vissa tillverkare, men de är rätt kostsamma.
Vad kostar fotokromatiska glasögon?
När du har hittat din favoritmodell i vår webbshop är dina nya glasögon med självtonande glas endast några få klick bort. Klicka helt enkelt på Beställ med recept, ange dina receptvärden i vår digitala optiker och kryssa för det självtonande alternativet under kategorin Toning. Beroende på vilket glasmärke du väljer kan du välja mellan blå, grå, grön, brun, bronsfärgad och lila toningsfärg. Förresten, fotokromatiska glas finns tillgängliga från endast 1 090 kronor.
Är du ännu inte riktigt övertygad om att det är fotokromatiska glasögon du behöver, eller letar du efter solglasögon för bilkörning eller för extrem UV-strålning? Inga problem, vi har massor av snygga solglasögon – och naturligtvis även ett stort urval av glasögon för varje stil och varje ljussituation.