Cykelglasögon måste framför allt ha en egenskap: man bör knappt märka att man har dem på sig när man ökar farten på cykeln. För ju lättare bågen är och ju klarare och oförvrängd sikten blir, desto skönare blir cykelturen. Och ärligt talat, lite avslappning kan vi väl alla tåla just nu – eller hur? Nästan ingenting är så avslappnande som en tur ute i det gröna. Let´s go! Här berättar vi för dig vad du bör tänka på och vilka sportglasögon som lämpar sig för cykling.
Vad utgör bra cykelglasögon?
Varför behövs cykelglasögon? Kanske undrar du om du inte helt enkelt kan ta på dina vanliga solglasögon när cyklar. Och vad är överhuvudtaget cykelglasögon? Kort sagt – bra sportglasögon är den bästa följeslagaren inte bara när du cyklar utan även vid löpning, klättring, skejting, vandring, roddsport och segling. De är bekvämare att bära och framför allt skyddar de ögonen bättre. Följande funktioner är särskilt viktiga:
> Skydd
Bra cykelglasögon skyddar ögonen mot drag, insekter, damm, småsten eller grenar längs med vägkanten. Det är också extremt viktigt att glasen eller ramen inte krossas i samband med kollisioner eller om du störtar – detta är ju självklart, för ingen vill väl få glas- eller plastsplitter i ögonen. De flesta cykelglasögon från toppmärken såsom Nike, Adidas, Gloryfy eller Smith tillverkas därför av den lätta och stötsäkra termoplasten polykarbonat. Polykarbonat kan motstå nästan all belastning och minskar skaderisken avsevärt.
Cykelglasögon från Oakley tillhör definitivt toppsegmentet. Oakleys glas är ultra-reptåligt och hållbart – enligt tillverkarna kan man till och med skjuta på glaset utan att det går sönder. Den som inte tror på så stor motståndskraft kan låta sig övertygas av denna skildring!
> Passform
Hopp, stötar, snabba huvudrörelser – cykelglasögon måste tåla ett och annat! De måste sitta tight på näsan och bakom öronen utan att vicka eller trilla av i samband med rörelser (och ner i djupet av en stenbrottssjö…) men de ska självklart heller inte trycka på. One-size är inte idealt eftersom cykelglasögonens rambredd måste passa exakt till ansiktets form och storlek. Även vikten spelar en stor roll för bärkomforten. Här gäller det enkla credot: ju lättare desto bättre.
> Synfält
Vad hjälper de allra bästa solglasögon om man jämt och ständigt har en tjock ram i blickfältet? Bra cykelglasögon har en ergonomisk form som överensstämmer med huvudets rundning. På så vis blir inte bara synfältet större utan en mer sluten ram ökar även skyddet mot den skadliga UV-strålningen. Knepigt blir det endast om glasögonen är för trånga så att ingen luft kan cirkulera – glasen immar då igen när du svettas i samband med sport. Särskilda cykelglasögon är konstruerade så att en god ventilation kan garanteras och vinner delvis dessutom på att de har en anti-fog-ytbehandling. Då kan du garanterat njuta av god sikt.
> UV-filter
Den som rör sig ute gör gott i att unna sina ögon ett certifierat UV-skydd med CE-märkning. UV 400 är att föredra för att skydda ögonen tillräckligt mot solens skadliga UV-strålar. UV-skyddet har förresten inte bara med toningsgrad att göra – även genomskinliga glas kan ha ett högt filtervärde och skydda mot UV-strålning. Toningsgraden regulerar endast bländning, angivet i kategorier. Kategori 2 motsvarar en medelstark toningsgrad, tillräcklig för soliga dagar i Nord- och Centraleuropa. För Sydeuropa, stränder, berg och vinteridrott behövs kategori 3 med mer än 80 procent ljusabsorption. Och den som rör sig på glaciärer och branta sluttningar väljer helst filterkategori 4 med en mycket stark toningsgrad, som absorberar mer än 90 procent av ljuset.
> Glasfärg
Finns det en perfekt färgtoning för cykelglasögon? Inte direkt. Beroende på väder och område där man rör sig måste glasögonen fylla olika krav. Växlande ljusförhållanden innebär växlande siktförhållanden – därför säljs cykelglasögon ofta med bytesglas. Grundläggande gäller att gula glas ljusnar upp omvärlden och är ideala när man cyklar i dimma. Orangefärgade glas höjer kontraster vilket är bra för exempel mountainbiking. Blåa, gröna och gråa glas förändrar knappt naturliga färger och erbjuder ett mycket bra bländskydd. Blåtonat glas höjer även kontraster men är ämnade framför allt för simning eller snöaktiviteter – i gatutrafiken kan det vara farligt med blåa glas eftersom de blockerar orange färg. Det kan även fungera bra att ha gradientfärg på glasen som är mörkare upptill och ljusare nertill, vilket garanterar en oförvrängd och skarp sikt.
> Polariserande cykelglasögon
För utomhusaktiviteter rekommenderar vi ett polarisationsfilter: polariserande solglasögon filtrerar bort speglingar från släta ytor (t.ex. blöta gator, vatten och snö) och avlastar ögonen avsevärt. Med Prizm® Road-teknologin har Oakley även särskilda cykelglasögon i sitt sortiment.
> Cykelglasögon med fotokromatiska glas
Slutligen finns även varianten med fotokromatiska glas. Dessa självtonande glas innehåller ljuskänsliga molekyler som reagerar på UV-strålar. Glaset mörknar automatiskt beroende på ljusförhållandena. Självtonande cykelglasögon är väldigt praktiska, till exempel när du svänger av från en solig väg in på en mörkare skogsstig. Du behöver inte stanna cykeln, kliva av för att byta glas, utan kan helt enkelt cykla vidare.
Vilka cykelglasögon är de bästa?
Det senaste cykelglasögon-testet (tyska Stiftung Warentest) är visserligen några år gammalt men fortfarande relevant när man letar efter de rätta cykelglasögonen. Testarna undersöker hur bra glasögonen sitter, om de hålls på trots stark vind och hur behändig produkten är. En av de två vinnarna är fortfarande bästsäljaren Oakley Flak Jacket XLJ som vann med högsta poäng (1,4). Modellen finns i storlek small i svart matt med polariserat, gråtonat glas och även i svart matt utan polarisationsfilter. Den andra vinnaren, som även fick mycket gott betyg var Adidas Gazelle (bör inte förväxlas med de legendariska sneakersen). Modellen A123 och A129 produceras tyvärr inte längre, men som värdig efterträdare med stark bärkomfort rekommenderar vi Adidas SP 0016 med monoskiva i vitt med röda detaljer eller Adidas SP 0030 i svart med röda spegelglas.
Vilka cykelglasögon för MTB?
Behöver man ett par särskilda mountainbike-glasögon när man kör störtlopp ner från berget med sin mountainbike? Ett par välsittande cykelglasögon kommer säkert göra sitt jobb både här och på gatan. Den som åker med hissnande fart kan dessutom fästa ett glasögonband på sina cykelglasögon för att vara säker på att de hålls på plats.
Vad kostar cykelglasögon med styrka?
Cykelglasögon med styrka är inte billiga, men den som inte vill använda kontaktlinser plus solglasögon eller glasögon med clip-on kommer inte förbi att köpa cykelglasögon med slipade glas. Priset ligger runt 3 900 kronor. Men denna möjlighet erbjuder inte alla tillverkare alls. Oakley däremot erbjuder till och med originalglas med styrka och även vissa glasögon från Gloryfy finns tillgängliga med styrka i vår webbshop. Besök vår webbshop och hitta de perfekta sportglasögonen för din cykelsport – ”störande” solstrålar kommer vara ett minne blott.